Date: 17. september 2013

Author: Lars Geithe

Tags:

Kommentarer er skrudd av for Rydding av demningen ved Storfjellsjøen

Rydding av demningen ved Storfjellsjøen

 

IMG_7073Fredag 13. september startet 1. klasse på byggfag ved Røros videregående skole arbeidet med å rydde demningen ved Storfjellsjøen, Nordgruvefeltet. Demningen er fra andre halvdel av 1700-tallet og ble bygd av kobberverket for å heve vannstanden i sjøen. I tilknytning til demningen ble det laget ei vassrenne som strekte seg over 4 km med et fall på 4 meter. Ved å demme opp sjøen fikk man nok fall til å utnytte vannkrafta.

Bjørk og vier har vokst på demningen og rotsystemet kan på sikt ødelegge den.

Demningen ferdigrydda

Demningen ferdigrydda

Etter første arbeidsdag klarte elevene å rydde 2/3 av demningen. Onsdag 18. september skal arbeidet fullføres. Klassa får støtte fra programmet «Rydd et kulturminne» som administreres av Norsk Kulturråd. På sikt vil man også jobbe for å sette i stand vassrenna. Betydningen av dette vil være at man redder Litjfjellsjøen for videre forurensning, samt at kulturminnet viser både ingeniørkunst og er en vitnesbyrd over arbeidet som ble lagt ned i det å få hentet kobberet ut av grunnen.

Comments are closed.

Litt om oss

Verdensarvrådet skal arbeide for ivaretakelse av verdensarvverdiene i tråd med verdensarvkonvensjonen og intensjonserklæringen for Røros bergstad og Circumferensen. Rådet skal initiere bruk av statusen til beste for hele Circumferensen.

Bilder på Flickr

Kontakt Verdensarvrådet

Røros kommune v/Torfinn Rohde
Bergmannsgata 19
7374 Røros

Tlf.: 72 41 95 55 / 977 13 676
torfinn.rohde@roros.kommune.no

Utviklet av Frontal Media © 2012 | Verdensarvrådet - All Rights Reserved

scroll to top